Malaysian Wedding Photographer, Jurufoto Perkahwinan, Kuala Lumpur, Utara, Perak, Penang, Kedah, Perlis, Jurugambar Perkahwinan, Wedding Lady photographer, Gambar Perkahwinan, Gambar Kahwin, Jurufoto Perkahwinan, Professional Wedding Photographer.

By: allMoments

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 27-May-2009 04:35 Email | Share | Bookmark
Tips Mendapatkan Gambar Perkahwinan Yang BermaknaSalam to all pengunjung allMoments & bakal2 pengantin. We would like to share some tips to get yourself prepared for the photo session on your coming big day. These tips are shared by a wellknown guru & photographer - ADAN.

Tips Mendapatkan Gambar Perkahwinan Yang Berrmakna
Oleh :Hasnuddin Abu Samah


Tentunya semua pengantin inginkan gambar perkahwinan yang menarik yang boleh dijadikan kenangan manis untuk sepanjang hayat. Ini antara tips yang dapat saya berikan:

1) Buat rujukan dalam majalah atau internet untuk mendapat idea tentang gambar yang bagaimana yang anda idamkan.

2) Dapatkan jurugambar yang anda yakin beliau dapat memberikan gaya dan kualiti yang anda harapkan.

3) Bincang dengan jurugambar tentang idea dan harapan anda. Anda mesti pastikan jurugambar faham apa yang anda mahukan dan berkebolehan melakukannya. Jangan anggap jurugambar boleh membaca fikiran anda. Beri arahan secara terperinci. Kesilapan komunikasi boleh mengakibatkan penyesalan dan bertelingkahan di kemudian hari.

4) Rancang aturcara majlis anda secara terperinci. Ambil kira kemungkinan perkara yang tidak dijangka akan berlaku seperti hujan, pengapit tidak dapat hadir atau makanan tidak mencukupi. Ini supaya anda tidak panik semasa majlis anda dan menjejaskan mood dalam gambar.

5) Pada majlis perkahwinan anda, anda tidak seharusnya memikirkan masalah yang berlaku pada majlis yang diadakan. Anda hanya perlu senyum dan bergembira. Dapatkan tenaga kerja yang mencukupi untuk memastikan majlis anda berjalan lancar dan menguruskan sebarang masalah yang mungkin timbul.

6) Sekiranya berlaku perkara yang tidak diingini seperti hujan lebat, jangan rasa tertekan atau kecewa. Teruskan bergembira. Perkara yang berlaku di luar kawalan, bukannya salah anda.Tidak mengapa jika tetamu kebasahan. Jangan risau, itu bukannya salah anda. Yang penting, anda harus bergembira.

7) Jalin hubungan yang baik dengan jurugambar anda. Layan jurugambar anda seperti yang sepatutnya. Sememangnya lumrah manusia, seseorang yang dilayan dengan baik akan memberikan yang terbaik.

Jangan buatkan jurugambar rasa tertekan dengan aturcara majlis yang kelam kabut. Walaupun jurugambar memang boleh bekerja dalam apa jua keadaan, namun, kualiti yang terbaik hanya akan terhasil dalam keadaan yang terkawal.

9) Berikan masa yang cukup untuk jurugambar merakam gambar potret sekiranya anda ingin gambar potret anda dirakam dengan baik. Walaupun anda digesa oleh sesuatu, berilah keutamaan kepada rakaman gambar, kerana ianya untuk kenangan sepanjang hayat!

Diharap, tips ini serba sedikit dapat membantu anda untuk mendapatkan gambar perkahwinan yang bermakna. Jumpa lagi pada penulisan yang akan datang. Sekian, terima kasih.


See u guys on your Hari Terindah...


Need Wedding / Event Photographer..?
All Enquiries for Photography Packages Call/SMS:

Nida - 0174499609
Wan - 0124081676/ 04-6323402

We meet and discuss on your detail needs.
Confirm early to avoid dissapointment


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net